Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Zapp Internet Express

17 Noiembrie 2004



Departe de a se fi terminat, lupta echipelor romanesti in campionatul intern de comunicatii de date devine tot mai stransa si mai apriga. Liderul se poate schimba de la etapa la etapa, astfel ca este greu de prognozat cine va fi viitoarea campioana. Pana acum mutarea cea mai inspirata pare s-o fi facut Telemobil, prin titularizarea atacantului Zapp Internet Express. Acesta are toate calitatile necesare unui atacant de mare clasa: viteza, mobilitate, tehnica de invidiat si randament fizic maxim pe toata durata jocului. Cuneyt Turktan, antrenorul echipei Telemobil, a apreciat pozitiv prestatia jucatorilor sai si a declarat entuziasmat ca „Zapp Internet Express este cel mai rapid serviciu de comunicatii mobile in banda larga din Romania”.


Acum sa trecem la lucruri mai serioase. Era de asteptat ca dupa ce Astral si RDS si-au imbunatatit ofertele de servicii de date, marind latimea de banda si, in plus, venind si cu servicii de telefonie fixa, dupa ce Connex a facut prima demonstratie de videotelefonie 3G din Romania, iar Orange a lansat serviciul EDGE, si Zapp sa vina cu o oferta de Internet imbunatatita si atractiva. Aceasta se numeste Zapp Internet Express si se bazeaza pe tehnologia CDMA 1x EV-DO, tehnologie care de altfel se incadreaza in standardele 3G.


Zapp Internet Express este primul serviciu de comunicatii mobile in banda larga la nivel national si va permite utilizatorilor, indiferent daca acestia sunt abonati la telefonia Zapp sau nu, posibilitatea de a descarca fisiere muzicale si video, primirea de fotografii on-line, accesarea email-ului sau reteaua privata de la birou, acestea in conditiile unei mobilitati totale si la un nivel avansat de securitate. Transferul de date in reteaua CDMA 1x EV-DO va permite viteze de pana la 2,4 Mbps pentru download (aproximativ 300 kilobytes/s) si pana la 153,6 kbps pentru upload (aproximativ 19 kilobytes/s).


Oferta celor de la Zapp este foarte simpla: abonament de 19 USD/luna cu 15 ore de Internet incluse sau 39 USD/luna cu 100 de ore Internet incluse. in cazul ambelor abonamente costul suplimentar de date este 2 centi/minut, tarifarea facandu-se la secunda. Conexiunea la Internet se face prin modemul Z710i, modem care costa 99 USD pentru ambele abonamente. in momentul de fata folosesc Zapp Internet Express si, fara nici o rautate fata de Romtelecom, conexiunea Zapp la Internet are loc in maxim 5 secunde. Nu am linia telefonica ocupata, nu-mi sunt afectate in nici un fel celelalte procese care ruleaza pe PC, iar transferul de date, pentru o retea wireless, este mai mult decat decent.


Modemul Z710i (cu o greutate de numai 96 grame si dimensiuni de 117x47x20 mm) dispune de un ecran LCD si ofera informatii precum intensitatea semnalului, nivelul de incarcare ala bateriei, data etc. in plus, este compatibil cu sistemele de operare Windows (98 SE, 2000, XP), Linux si Mac. Modemul functioneaza atat in tehnologia CDMA 1x EV-DO, cat si in CDMA 1x.


Zapp Internet Express se adreseaza in primul rand clientilor business cu nevoi de minim 3 ore Internet pe zi, aici intrand liber profesionistii, intreprinderile mici si mijlocii si corporatiile. Serviciul se poate incadra si in categoria consumatorilor obisnuiti care au nevoie de minim 30 minute Internet pe zi. Devine clar ca oferta Zapp va concura indeaproape cu providerii de DIAL-UP, ISDN si CATV. Pentru clientii care deja sunt abonati Zapp, noul serviciu va aduce, comparativ cu CDMA 1x, Internet de zece ori mai rapid si de trei ori mai ieftin.


Sunt sigur ca vor fi foarte multi tentati sa compare Zapp Internet Express si celelalte servicii de Internet de pe piata (de aceea am si oferit un tabel comparativ), totusi comparatiile merg pana la un anumit punct: mobilitate vs. stabilitate. Pana la urma e loc pentru toti: si pentru cei care au nevoie de mobilitate, deci timpul le este pretios, si pentru cei care au nevoie de stabilitate, precum disperatii care stau 8 ore pe zi pe Internet pentru download de pe DC ++ de muzica si filme.


Pana la urma important este ca, asa cum in campionatul de fotbal cu cat sunt mai multe goluri si meciuri spectaculoase, cu atat spectatorii sunt prezenti in numar mai mare pe stadioane, tot asa si in comunicatiile mobile, cu cat ofertele sunt mai diversificate si avantajoase, cu atat mai mult utilizatorii vor fi multumiti si vor creste ca numar.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite
aha
un nr vreau si eu de tel
08 Mai 2009, 09:02:53